ZenYourLife

shutterstock_496754440

Wat is ayurveda?

Ayurveda is een holistisch systeem van welzijn dat meer dan 5000 jaar geleden in India is ontwikkeld. De letterlijke vertaling van ‘ayur’ is ‘leven’ en ‘veda’ is ‘kennis’. Ayurveda is de kennis van het leven of de kennis om de gezondheid in het dagelijks leven te behouden en daarom een lang leven te ondersteunen. Het doel van ayurveda is om te werken aan balans en harmonie van lichaam, geest en de levensstijl van elk individu.

De drie dosha’s

Volgens de wetenschap van ayurveda bestaan we uit dezelfde energetische kwaliteiten als de elementen die je vindt in de natuur: aarde, lucht, vuur, water en ether (ruimte). Deze vijf elementen vormen de drie ‘dosha’s’, bekend als ‘vata, pitta en kapha’. We zijn allemaal samengesteld uit een unieke combinatie van deze drie dosha’s. Vaak zijn er een of twee dosha’s die overheersen waardoor je uit balans raakt. In het dagelijks leven schommelen de drie dosha’s voortdurend, afhankelijk van je omgeving, je voeding, de seizoenen, het klimaat,  je leeftijd en andere factoren. Als de dosha’s in en uit balans raken, kunnen ze jouw gezondheid, energieniveau en algemene stemming beïnvloeden.

Vata

Vata is de krachtigste van alle drie de dosha’s. Vata zorgt voor de energie van beweging en wordt daarom vaak geassocieerd met wind (en het luchtelement). Vata regelt je geest, ademhaling, bloedstroom, hartfunctie en het vermogen om afval via je darmen kwijt te raken. Vata is ook gekoppeld aan creativiteit en flexibiliteit. Dingen die deze dosha kunnen verstoren zijn onder andere te snel weer eten na een maaltijd, angst, verdriet en te laat opblijven.

Pitta

Pitta heeft betrekking op (gedaante)verandering en sluit daarom nauw aan bij het element vuur. Pitta geeft ons energie, kracht en wilskracht. Zonder deze dosha kunnen we niet warm worden en vertraagt de bloedsomloop. Deze energie regelt je spijsvertering, je stofwisseling (hoe goed jouw voedsel afbreekt) en bepaalde hormonen die verband houden met je eetlust. Pitta staat ook voor ambitie, vastberadenheid, intelligentie en het uiten van gevoelens. Dingen die pitta kunnen verstoren, zijn het eten van zuur of gekruid voedsel en te veel tijd in de zon doorbrengen.

Kapha

Kapha geeft structuur, stevigheid en samenhang aan alle dingen en wordt daarom vooral geassocieerd met de elementen aarde en water. Kapha omvat ook de meer ‘waterige’ energieën van liefde en mededogen. Deze dosha hydrateert de cellen en systemen, smeert de gewrichten, hydrateert je huid, versterkt het afweersysteem en beschermt de weefsels.Je kunt kapha verstoren door overdag te slapen, te veel zoet voedsel te eten en dingen te eten of te drinken die te veel zout of water bevatten.

Welke dosha ben ik?

Je hebt altijd één dominante dosha. Het is handig als je weet welke jouw dominante dosha is. Deze geeft namelijk inzicht in de levensstijl die voor jou geschikt is. Als je weet welke type dosha jij bent en welke eigenschappen elke dosha heeft, kun jij je de dosha (s) weer in balans brengen door de juiste voeding, lichaamsbeweging, lichaamsverzorging en zelfreiniging-technieken of massages. Doe online een ayurveda test en kom erachter welke dosha van jou het meest dominant is. Let op! De test is alleen bedoeld om een indicatie te geven. Een Ayurvedische arts is beter in staat om objectief te oordelen welke persoonskenmerken voor jou van toepassing zijn. Start hier je ayurveda dosha test.